• Je bent hier:
  Home Wie is Ina
 • Mijn naam is Ina Sabanoglu. In 1985 begon ik mijn training in Tai Chi en Chi Kung bij Grandmaster San Gee Tam en vanaf 1986 heb ik twintig jaar wekelijks les gehad van Job Koesoemobroto; in 1997 startte ik mijn professionele opleiding tot Golden Flower Tai Chi Instructor en begon ik les te geven. Vanuit de Golden Flower Tai Chi School heb ik regelmatig les van Jan Willem van Overdam (hij heeft geen actieve website), en verfijn ik mijn Tai Chi zwaard-technieken bij Laoshr Scott Rodel, oprichter van het Great River Taoist Center.
  Naast Tai Chi ligt mijn oorspronkelijke werkervaring op gebied van coaching en training op gebied van Persoonlijk Leiderschap en Persoonlijke Verandering voor managementteams en ondernemers. Hierin verwerk ik ook de universele principes die mijn Tai Chi studie mij leert. Het is fijn dat de Westerse wetenschappen deze principes begint te begrijpen en er ook woorden aan kan geven die er daarvoor nog niet waren; immers in Tai Chi, Chi Kung en Meditatie het gaat om ontdekken via doen, voelen en gewaarzijn.
  Behalve uit mijn werkervaring en kennis uit de Taoïstische filosofie achter Tai Chi, put ik mijn kennis en kunde hiervoor uit de jaar-opleiding tot LifeCoach bij het Atma Instituut en ben ik door dr. Joe Dispenza gecertificeerd als corporate trainer/consultant NeuroChangeSolutions. Op de website van Naar Essentie kun je hierover meer lezen. 

  Mijn kennismaking met Tai Chi

  In 1985 begon ik mijn Tai Chi training met de authentieke Small Circle Yang Vorm bij Grandmaster San Gee Tam. Hij werd opgeleid door Grandmaster Chu King Hung - officieel lijnhouder voor Europa van de Original Yang Style middels benoeming hiertoe door diens belangrijkste leermeester Yang Chou Cheung, oudste zoon van de vermaarde Grandmaster Yang Cheng Fu.

  Grandmaster San Gee Tam gaf destijds les vanuit Engeland, en kwam regelmatig naar België en Nederland. Tot het moment dat hij eind 2020 zijn fysieke lichaam verliet leidde hij zijn school vanuit de Heavenly Way, North Carolina USA samen met zijn vrouw Master Annukka Holland. Master Annukka zet de Golden Flower Tai Chi Association voort. 

  Wat mij bij mijn kennismaking met Tai Chi trof was de onverklaarbaar sterke en tegelijkertijd zachte kracht waarmee ik door Grandmaster San Gee Tam werd geduwd. Ik was gewend aan fysiek werk en dus sterk, maar hier was ik geduwd en onderweg voordat ik er erg in had. Dat intrigeerde mij en daarom begon ik mijn Tai Chi studie.

  Grandmaster San Gee Tam ontwikkelde de Golden Flower Tai Chi vorm op basis van zijn diepgaande kennis en les-ervaring met de traditionele lange Small Circle vorm. Het Golden Flower systeem spreekt aan vanwege het gemak in bewegen die de vorm voortbrengt, de verfijningen, de diepgang en de vertaalslag die je vanuit de principes kunt maken naar het dagelijks leven. Hij werkt samen met gerenommeerde Tai Chi meesters zoals zijn directe leraar Grandmaster Chu King Hung, met master Dong Zen Chen bij wie hij 25 jaar privé training volgede en zijn zoon Alex Chen, Taoïstisch meester Ni Hua Ching, Osho en andere belangrijke leraren op gebied van mentale en fysieke gezondheid. Grandmaster San Gee Tam verliet zijn fysieke lichaam op 25 december 2020. Lees hier het bericht met een reflectie van zijn leven.

 • Ik geef sinds 1997 les, en met veel plezier. Mijn lessen sluiten aan bij de traditionele manier van lesgeven omdat die duizend jaar kennis in zich bergt en dús doorwrocht is. Dat houdt in dat ik je help om je lijf soepel te krijgen en dat je speelse methoden krijgt aangereikt waarmee je specifieke delen van je lichaam kunt trainen. Je begint je training immers niet – zoals vroeger het geval was – als kind maar als volwassene, en de meeste mensen hebben daardoor wat stijfheid te overwinnen.

 • Mijn ontwikkeling als Tai Chi leraar

  De laatste jaren train ik voor mijn eigen ontwikkeling ook andere vormen. Dat doe ik voornamelijk door privélessen, trainingen en workshops te volgen bij Grandmaster San Gee Tam en zijn vrouw en Tai Chi partner Master Annukka Holland. Door hen word ik drie keer per jaar intensief getraind in de diepe principes in de Golden Flower vorm, in de Large en Small Circle vorm, in Bagua en Hsing Yi. Bij Jan Willem van Overdam train ik op de principes van Tai Chi. Bij Loashr Scott Rodell, oprichter van het Great River Taoist Center volg ik zoveel mogelijk van zijn toepassingsgerichte Zwaard- en Pushing Handsworkshops, die ik maandelijks oefen binnen de JianFa groep. Tenslotte organiseer ik drie-wekelijks een Pushing Hands- en Tuishou-ontmoeting met een groep van Tai Chi leraren van verschillende scholen uit de regio. 

  Als zelfstandig Golden Flower Tai Chi Instructor ben ik aangesloten bij de Golden Flower Tai Chi™ Scholen Nederland en bij de Golden Flower Tai Chi™ Association International. (Klik gerust door naar deze sites.) Binnen de Golden Flower school zijn er vele mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Grandmaster San Gee Tam en Master Annukka komen jaarlijks naar Europa en geven dan ook een masterclass waar jij als student aan kunt meedoen.

  Uiteraard ben ik daarnaast lid van de Stichting Taijiquan Nederland, de NOC*NSF en van Stichting JianFa.

  Ik verwelkom je graag in een van mijn lessen.